Hogyan működik?

A RehaCom programrendszere a kognitív tréning elvégzését szolgáló modulok mellett a kliens állapotának felmérésére szolgáló szűrő („screening”) modulokat is tartalmaz. Ezen utóbbiak segítségével mérhető fel a kliens állapota és választhatók ki a kliens állapotának legjobban megfelelő terápiás tréningmodulok. A terápiás modulok széles skálán paraméterezhetők, ami lehetőséget ad arra, hogy tréner maximálisan a kliens igényeihez és lehetőségeihez illessze a tréning lefolyását. A terápia során a kliens önállóan dolgozik.

A RehaCom monitorozza a kliens teljesítményét és automatikus ehhez illeszti a feladatok nehézségét. A gyakorlás kezdetben a tréner felügyeletével történik, a későbbiekben a kliens akár önállóan, otthonában is gyakorolhat. A tréning eredményeit a programrendszer megőrzi és azok széles körű elemzésére ad lehetőséget.

A RehaCom használatának tipikus lépései tehát az alábbiak:

 1. A kognitív funkciók felmérése a szűrőmodul segítségével
 2. Az alkalmazandó terápiás modulok kiválasztása a szűrőmodul segítségével
 3. A terápia személyre szabása a kiválasztott tréningmodulok paraméterezésével, terápiás terv és célok felállítása
 4. Önálló gyakorlás, felügyelettel vagy anélkül, az ön-adaptív tréningmodulokkal
 5. A terápia sikerességének értékelése a tréner által, szükség esetén az alkalmazandó modulok vagy paraméterek módosítása az eredményekhez igazodva

Szűrés („screening”)

A szűrés elvégzésére 9 különböző modul áll rendelkezésre. A tréner – a kliens, illetve problémái ismeretében – kiválasztja a szűréshez felhasználandó modulokat, majd a kliens a számítógépen, a program utasításait követve, végrehajtja a feladatokat. A legtöbb esetben célszerű az „Éberség” modullal indítani a szűrést, mert az ebből származó eredmények világítanak rá legjobban az esetleges további figyelmi hiányosságokra. Egy-egy modul elvégzése kb. 15 percig tart. A szűrés eredménye gyors áttekintést ad az érintett kognitív funkciókról. A RehaCom a kliens teljesítményét az átlagos egészséges populáció értékeihez hasonlítja, egyben javaslatot is tesz az alkalmazandó tréningmodulokra.

A RehaCom szűrő moduljának alkalmazása nem tekinthető orvosi értelemben vett diagnosztikai eljárásnak!

Jelenleg az alábbi szűrő modulok elérhetőek a RehaCom kínálatában:

 • Készenlét (ALET)
 • Megosztott figyelem (GEAT)
 • Szelektív figyelem (GONT)
 • Munkamemória és orientáció (PUME)
 • Térbeli számkeresés (NUQU)
 • Szóemlékezet (WOMT)
 • Logikus gondolkodás (LOGT)
 • Látótér (VITE)
 • Vizuális észlelés (ZIHT)

Gyakorlás a terápiás modulokkal

A terápiás modulok a kognitív funkciók hiányosságainak fejlesztésére kialakított feladatokat, játékokat tartalmazzák. Jelenleg az alábbi terápiás („tréning”) modulok elérhetőek a RehaCom kínálatában:

A RehaCom terápiás kezelésének időtartama a kliens személyes teljesítményétől függ. Általánosságban irányadó, hogy minél súlyosabb a károsodás, annál rövidebb az egyszeri gyakorlási alkalom hossza, viszont annál gyakrabban szükséges gyakorolni. A RehaCom alkalmas arra, hogy a kliens a gyakorlást egészen korán, még az akut fázisban megkezdje. A kliens állapotának javulásával a gyakorlások időtartama növekedhet, gyakoriságuk csökkenhet. Kiindulópontként szolgálhat a németországi klinikai irányelvek útmutatása, ami szerint – agysérülések esetén – a gyakorlás az alábbiak szerint történhet:

 • súlyos esetekben, ill. még az akut fázisban napi többször, egyenként 10 – 15 percben a kliens teljesítőképessége függvényében
 • 6 – 8 héten keresztül végzett 30 – 45 perc gyakorlás, heti 3-5 alkalommal, majd további
 • 3 – 5 hónapon át végzett otthoni gyakorlás, minimum heti 2 alkalommal.

Kevésbé súlyos esetekben – pl. tanulási nehézségek javítása, funkciók időskori leromlásának megakadályozása érdekében végzett gyakorlás – heti 2 -3 alakalomra és alkalmanként 30 – 45 perc gyakorlási időre számíthatunk.

Interneten keresztül felügyelt RehaCom otthoni tréning

A RehaCom interneten keresztüli otthoni képzés az olyan professzionális rehabilitációs szolgáltatásokat kínál, amelyekhez eddig korlátozott mértékben vagy egyáltalán nem férhettek hozzá azok, akik pl. mobilitási korlátaik vagy vidéki lakóhelyük miatt nem tudták rendszeresen látogatni a képzési, illetve terápiás intézeteket. A mindennapos otthoni tréninghez a tréner a kliens igényeihez illeszkedő terápiás tervet hoz létre.

A specifikus kezelési terv internetes platformon kerül tárolásra. Amint a kliens gyakorolni szeretne, a RehaCom rendszeréből letölti a terápiás tervet, elvégzi a tréninget, aminek eredményeit a rendszer automatikusan elmenti.

A tréner – szintén a RehaCom rendszerében –   akár azonnal értékelheti az eredményeket és felügyelheti a teljesítményt. A terápiás tervet optimálisan igazíthatja az egyéni igényekhez és az adott személy tényleges teljesítményéhez, valamint közvetlenül reagálhat teljesítményének változására.

 

Alkalmazná a RehaComot praxisában? Tudjon meg többet a szoftverről és terápiás moduljairól katalógusunkból!

Katalógus letöltése